csütörtök, május 15, 2008

Gyertek gumizzunk! :)

Gyerekkorri játékokról beszélgetvén ugrott be a gumizás (Tudjátok, két emberke a gumi két végén, egy harmadik meg ugrál a gumiban, -ra, -n, boka, térd, derék magasság, mondóka, stb.) Elég sok emlék beugrott erről a játékról, de nem minden. Ha valaki esetleg tudja még a szabályokat, a játék mikéntjét, a mondókákat, stb. szívesen venném, ha leírná ide kommentbe né...
Olyan nagyon szépen megköszönöm...

4 Comments:

At 7/15/2008, Anonymous Névtelen said...

Szia!
Munkám kapcsán találtam rá a kérdésedre és néhány dologra ezzel kapcsolatban. A játék - információim szerint - kínai eredetű, lehet róla videót (youtube), leírást találni a neten. Kulcskifejezések: gummitwist, rubber twist, rubber band jumping. (Néha keveredik és a chinese jumping rope kapcsán is fellelhető.) Könyvek is vannak az amazonon, pl. Birgit Fuchs: Gummi-Twist & Co., vagy Sheere S. Marty: Chinese Jump Rope (ez utóbbi csak feltételezés). Természetesen ma már nem egyszerű gumival játszák, ehhez is kapható luxus felszerelés :D.

 
At 7/15/2008, Blogger Tajhamer said...

Kedves Renáta!
Olyan nagyon szépen köszönöm az információt! :)
Ha szabad kérdeznem, mi a Te munkád?
Üdv,
Tajhamér

 
At 7/16/2008, Anonymous Névtelen said...

Nagyon szívesen :)
Történetesen tájépítész vagyok (nem gyermekjáték-kutató :D) és most egy, a környezet gyerekekre gyakorolt hatását vizsgáló kutatásban veszek részt. Az angol szakirodalomban sok hagyományos játék nevével találkozom, amiknek utánanézek, hogy mit is takarnak valójában. Köztük volt ez is. Remélem, hasznodra lesz :)
Szia,
Renáta

 
At 7/16/2008, Blogger Tajhamer said...

Tájépítész... Szép munka lehet. De hogy jönnek össze a játékok a tájépítészettel? Én arra gondolok, hogy miket játszanak a gyerekek, és azokhoz milyen tér/környezet kell, vagy fordítva: adott térben/környezetben miket játszanak... Habár eddig sem hiszem, hogy készültek ilyen tanulmányok - a '80-as évek Romániájában biztos nem -, mégis egy csomó (az összes) játékot tudtunk játszani az adott környezetben, azt kihasználva. Szerintem a mostani gyerekek sokkal "szegényebb játékarzenállal" rendelkeznek, ami a kinti játékokat illeti... Erről mi a véleményed?

Üdv,
Tajhamér

 

Megjegyzés küldése

<< Home