szerda, május 31, 2006

Kínai import munkások

Egyre több helyen olvasom, hogy kis városunk textilgyárának vezetője, Vlastimir Isakovics, 100 db (azaz száz darab) kínai vendégmunkást szeretne importálni, elszállásolni és alkalmazni. Szentgyörgyön. Székelyföldön. Ott, ahol ígyis a bányászbéka becses hátsófele alatt van az átlagjövedelem, az életszínvonal ugyancsak egyre inkább megközelíti ezt a szintet, a gazdaság és infrastruktúra meg általába véve fejletlen, és a munkanélküliség is egy-két szálalékkal magasabb az országos átlagnál. És ilyenkor kell nekünk vendégmunkás?! Kell nekünk vendégmunkás?!
Az oroszpiac melletti hipermarket vezetője is hozta a pereputtyát Ploiesti-ről, ott is elhanyagolható azon alkalmazottak száma, akik nemcsak értik, hanem beszélik is a helyi többség anyanyelvét. Tisztelt polgármester urunk és csatlósai nem látták a szerződés aláírásakor értelmét egy olyan pontnak (legalábbis az eredmény ezt mutatja), amiben kikötik, hogy helyi munkaerőt kell alkalmazni a készülő hipermarketben, utána meg már semmit nem tudtak(?) tenni a más megyéből behozott munkások ellen (vagy esetleg nem látták ennek sem értelmét?).
Egyelőre csak írásokat olvasni a kínai munkások témájában, Puskás Bálint kérdést is tett fel Tariceanunak ezzel kapcsolatban, de ez nem elég. Határozott fellépés szükséges ahhoz, hogy elkerüljük az ilyen és ehhez hasonló dolgok (ismételt) előfordulását. Ismételt, mert mindegy, hogy Ploiesti-ről vagy Kínából hozzák a vendégmunkásokat. Azok nem helyiek, nem tartoznak közénk, és nem is fognak közénk tartozni! Nem vagyok sem ember- sem fajgyűlölő, de ami sok, az sok! Én határozottan tiltakozom a kínai munkások behozatala ellen!
Nincs senki otthon, aki csírájában el tudná folytani az ilyenfajta kezdeményezést?!